PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
   KONTRA / ESPİYONAJ
M. Kürşat Türker
YAZARLAR
16 Ocak 2024 Salı

   KONTRA / ESPİYONAJ

 

AVVİSİ : 15.yüz yıl sonları ile 17.yüz yıl başlarına kadar, başta Venedik ve Roma vilayetlerinde derlenen; Haber bültenleri, broşürler, ticari aktivitelere ilişkin yazışmalar, sosyal-siyasal-sanatsal içerikli mektuplaşmaların arşivlenmesi ve bu bilgilerin devletin çeşitli işlevsel birimlerince tasniflenerek değerlendirilmesi.

 

İSTİHBARAT :  " Sürprizlerden kaçınmak adına, devlet yetkililerinin siyaset üretimine yardımcı olacak şekilde devlet tarafından yürütülen faaliyetler bütünü. " ( Mark Lowenthall )

                          " İstihbaratın amacı; doğru haber alınması ve ülkeyi bir sürprizle karşı karşıya bırakmamak. " ( MAH Reisi Şükrü Ali Ögelin tarafından Atatürk'e verilen cevaben, 1926 )

                          " Bilginin toplanması, analiz edilmesi ve kullanılabilir hale getirilmesi. " ( Scoot and Jackson 2004 )

                          " İstihbarat; her tür politik, ekonomik, sosyal ve askeri olayı anlamayı ve gelişmeleri öngörmeyi amaçlayan evrensel bir sosyal bilimdir. " (Abram Shulsky )

 

                      İstihbarat kavramının, güvenlik stratejilerinin belirlenmesinde teknik boyutu öne çıkan yöntemler bütünü olduğu genel kanıdır. Temelinde;  pratik ve analitik zekânın, plan ve disiplinin yattığı entelektüel faaliyetlerinin tümel kapsamı olduğu katıksız gerçekliktir. Malumatın ya da ham bilginin toplanması, karşılaştırılması, değerlendirilip analiz edilmesi, bütünleştirilmesi ve yorumlanması şeklindeki işleyiş biçimine ise " İstihbarat Çarkı " denir. Metodolojik olarak faaliyet yöntemleri itibariyle; İnsan kaynaklı istihbarat ( HUMINT ) tarihsel olarak en eski istihbarat toplama yöntemidir. Özellikle 2. Dünya savaşında gelişen sinyal istihbaratı ( SIGINT ) güncel haliyle tüm bilişim aygıtlarının lokalizasyon tespiti anlamında evrim geçirmiştir. Aynı minvalde gelişim gösteren görüntü istihbaratı (IMINT ), casus uydular, casus uçaklar ve buna eklemlenecek şekilde şehir kontrol kameraları da bir çeşit görüntü verisi toplama yöntemleridir. Ancak;  21. Yüz yıl itibariyle gelişimi ile birlikte İstihbarat tanımının yeniden yapılmasına olanak tanıyacak olan yöntem açık kaynak istihbaratı (OSINT ) olmaktadır. Mail iletimi, elektronik mesajlar, kripto ileti portalları takibinde siber espiyonaj aparatını devreye sokarken aynı anda sosyal medya iletim takibi ( OSINT için dolaşımdaki veri toplama kaynaklarının yüzde 94 oranı sosyal medya takibidir ) yoluyla veri analizi süreçlerini işletmektedir. Buna;  yüz tanıma, parmak izi mimleme algoritmaları da eklemlenmelidir. Yapay zekanın devreye girmesi ile belki de sibernetik bir kadrolaşma da tüm teşkilatların genel gidişatına yön verebilir.

                      Genel girizgahtan sonra, başlıkta yanlış yazıldığı düşünülebilecek olan en önemli faaliyet alanlarından birinin tanımlanması hususuna gelelim:  Kontr-espiyonaj : Bir devletin kendisine ait mahrem kapsamındaki bilgilerinin hasım espiyonaj servislerince elde edilmesini engelleme ve bu çabayı bertaraf etme faaliyetleridir.

 

DEEPER NOT : Bir istihbarat teşkilatı, kontr-terörizm kapsamındaki dış operatif faaliyetlerinde kaydettiği başarılarını, medya kuruluşlarında bir çeşit reklam faaliyeti olarak lanse edemez. Şöyle paketledik veya böyle imha ettik diyemez. ( Ki istihbarat kuruluşu kargo şirketi değildir ) Bu minvalde teröristleri çeşitli renk gruplarına ayırmak meselesi ilerde lgbt ile ilişkilendirilebilir. Dış operasyonlarda kullanılan görevlilerin veya elemanların deşifresi, çifte ajanların açığa çıkması, angaje yöntem ve vasıtaların deşifresi, sevk ve idare metotları ve silsilenin deşifresi ve de ek olarak haberleşme yöntemlerinin deşifresi ile sonuçlanacak bir çeşit kontr-espiyonaj handikabı kaçınılmaz olur. Veyahut ta istihbarat teşkilatı,  yöneticileri ile doğum günü fotoğrafı çektirip bunu sosyal medya hesabından paylaşmak gibi bir KONTRA/ESPİYONAJ davranışına giremez.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime